Lesgeven is mijn leven. Ja echt! Waarom? Leerlingen zijn gewoon zo leuk. Ik geniet van het contact, de vragen, het samen ontdekken en ook de uitdaging en het overwinnen van weerzin. Het bijdragen aan het leven van tieners door er gewoon voor hen te zijn, ook als scheikunde-nerd-docent. En voor de scepticus, je mag gerust eens in mijn klas meekijken, leerlingen zijn echt grappig!

En dan kom je in Nigeria en kijk je mee bij het lokale onderwijs. Nou ja, het christelijke lokale onderwijs, vanuit de plaatselijke ECWA kerk. Zoals ons verteld werd en we later ook zagen in de documentaire van Ikenna Azuike (Planeet Nigeria) bestaat het onderwijs voor arme kinderen in de moslimcultuur van het Nigeriaanse noorden alleen uit koranonderwijs, slechts toegankelijk voor jongens en puur gericht op het leren reciteren van de Koran in het Arabisch, een taal die ze niet kennen. De bezochte christelijke scholen hebben daadwerkelijk vakonderwijs, voor jongens en meisjes. Echter wat mij raakte was het voornamelijk aanleren door reproductie (herhaal wat ik zeg!), zonder het leren denken in bijvoorbeeld structuren en oorzaak/gevolg-relaties. Ook is er weinig differentiatie tussen leerlingen. Hier ga ik mijn bijdrage aan leveren door kennisoverdracht aan de lokale docenten. Zodat zij vervolgens zelf beter onderwijs kunnen gaan vormgeven.

In eerste instantie ga ik les geven in scheikunde en biologie op Hillcrest, de internationale school in Jos. Deze school volgt het Amerikaanse curriculum en voldoet dus aan alle westerse standaarden wat betreft onderwijs. Juist ook hier zijn goede docenten gewild, aangezien Nigeria niet de standaard plaats is voor de wetenschappelijk opgeleide docent. En wel een zeer belangrijke plaats, want juist op de internationale scholen zitten de rijkere (en in deze cultuur dus machtigere) leerlingen, de leerlingen die in de toekomst belangrijke posities gaan innemen binnen het land. Deze leerlingen krijgen hier gedegen onderwijs én komen tegelijkertijd in contact met het evangelie. Op die manier mag ik als scheikunde-nerd-christen bijdragen aan de toekomst van Nigeria.

En ik ga er nu nog maar even van uit dat deze leerlingen net zo leuk, grappig en leergierig zijn als het Haagse cultuurkroesje waar ik me momenteel nog in bevindt. Zo niet leuker, dan vast wel uitdagender….