Sommige dingen zijn lastig in een filmpje te vatten. Deze keer dus een verhaal in plaats van een vlog.

De bedoeling was dat we een vlog zouden maken over de eerste keren les geven. Dat is niet gelukt. Waarom niet? Omdat we in Nigeria wonen. Wat dat ermee te maken heeft illustreer ik aan de hand van onderstaande weekplanning en hoe de week daadwerkelijk verliep.

Zondag
Zondag gingen we naar de kerk zoals we van plan waren. Die kerk heeft om voldoende afstand te kunnen houden de kerk uitgebreid met een grote tent en apparatuur zodat je ook buiten het gebouw de dienst kan meebeleven. Vanwege de grote drukte zaten we buiten. Dat hadden we niet verwacht (1): tot nu toe konden we altijd binnen zitten.
Helaas bleek de geluidsinstallatie het niet te doen dus gedurende het eerste half uur hoorden we niets van wat er in de dienst gezegd werd. Toen het geluid weer begon te werken bleek dat de dienst een hele andere opzet had dan we hadden verwacht (2). Vanwege de aanhoudende problemen in het land had het een karakter van een gebedsdienst. En werd er de hele dienst gebeden en gezongen om Gods hulp en kracht voor alle problemen. Heel mooi!

Na de dienst liepen we een bevriende familie tegen het lijf. Die bleken een verjaardagsfeestje te organiseren voor een Nigeriaanse tweeling (die konden het feestje zelf niet betalen) die wij kenden en die die dag jarig was. En zo zaten we onverwachts op een verjaardag (3).

Maandag
Maandag was een dag die grotendeels ging zoals we hadden verwacht. Lianne gaf online les vanuit Hillcrest, Imole ging ’s ochtends naar het SIM schooltje waar ze haar online lessen deed en ik werkte vanuit huis. ’s Middags heeft Imole normaal gesproken koor, maar dat ging niet door aangezien de koor juffen niet aanwezig waren. Dat hadden ze de vorige dag om 18 uur gemeld dus het was niet geheel onverwacht.

Dinsdag
Dit was de grote dag voor Ewald. Ik zou beginnen met het lesgeven aan twee Nigeriaanse medewerkers van SIM. Zodat ze binnen enkele maanden het onderhoud van de nieuwe SIM Nigeria website kunnen overnemen. Dus Lianne naar Hillcrest, Imole naar haar school en ik naar SIM kantoor. Daar aangekomen bleken de betrokken medewerkers niet beschikbaar, ondanks de wederzijdse afspraak om die dag te beginnen met de lessen. Dat had ik niet verwacht (4), dat had ik eerlijk gezegd wel kunnen weten omdat dat iets is wat met grote regelmaat gebeurt hier. Ik zit blijkbaar toch nog een beetje te vast in het Nederlandse culturele patroon…

’s Middags bleken er grote rellen uitgebroken in de stad. Dus om 3 uur ’s middags kondigde de gouverneur aan dat vanaf 4 uur niemand meer op straat mocht zijn. En dus konden Imole en ik onverwacht (5) ons naar Hillcrest haasten om Lianne te vertellen dat ze direct naar huis moest komen.

Woensdag
En op woensdag gold het straatverbod nog steeds, en dus zaten we gezellig thuis. Lianne gaf les vanuit huis en Ewald gaf Imole les.
De afspraak die Ewald had staan met een SIM collega kon daardoor niet doorgaan en werd verzet naar vrijdag.

Donderdag
Op donderdag werd duidelijk dat het straatverbod met name gold voor de grote wegen en dat het stukje van huis naar de de compound waar het SIM schooltje is wel mocht. En dus hoefde Imole onverwacht (6) toch niet thuis haar online lessen te doen maar op haar schooltje. Lianne werkte nog steeds vanuit huis, aangezien Hillcrest aan een hoofdweg ligt.

Vrijdag
Vanaf vrijdag gold het straatverbod alleen nog tussen 8 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends. En dus kon iedereen weer gewoon naar zijn of haar werk en school.

Zaterdag
We waren van plan wat boodschappen te doen, maar omdat het bijzonder onrustig in de stad was zagen we daar toch maar vanaf. Het kwam dan ook niet geheel als een verrassing toen we ’s middags hoorden dat het straatverbod opnieuw zou ingaan voor de hele dag.

Zondag
En zo zaten we op zondag voor het eerst in maanden weer achter de laptop naar een kerkdienst te kijken in plaats van dat we in de kerk zaten. Dat hadden we aan het begin van de week niet verwacht (7).

 

En verder
Naar aanleiding van de vreedzame protesten tegen een politie eenheid zagen andere groeperingen de kans schoon om te plunderen en brand te stichten. Om de rust terug te brengen is er nu dus een lockdown. Met ons gaat het gelukkig goed, en we zijn veilig. We verwachten dat in de loop van deze week de rust is weergekeerd.

U kunt met name in het NRC meer hierover lezen:
NRC artikel 1
NRC artikel 2

Categorieën: Nieuwsbrief

10 reacties

Suzan en Aad · 27-10-2020 op 09:37

Dit is echt het feest der herkenning! Jullie hebben het gelukkig nooit saai. Wij zijn in het verleden diverse keren in (Zuid-)Afrika geweest. Daar was het toen al van hetzelfde laken een pak. Alles ging anders dan de bedoeling en gepland was. Zo zal het altijd in Afrika blijven.
Blijf gezond en hou je taai!

Suzan en Aad · 27-10-2020 op 09:39

Dit is echt het feest der herkenning! Jullie hebben het gelukkig nooit saai. Wij zijn in het verleden diverse keren in (Zuid-)Afrika geweest. Daar was het toen al van hetzelfde laken een pak. Alles ging anders dan de bedoeling en gepland was. Zo zal het altijd in Afrika blijven.

Suzan en Aad · 27-10-2020 op 09:42

Echt het feest der herkenning. Zo was het en zo zal het blijven in Afrika! Wij zijn in het verleden veel in (Zuid-)Afrika geweest. Vandaar.
Blijf gezond en hou je taai!

Suzan en Aad · 27-10-2020 op 09:43

Echt het feest der herkenning. Zo was het en zo zal het blijven in Afrika! Wij zijn in het verleden veel in (Zuid-)Afrika geweest. Vandaar.
Blijf gezond en hou je taai!
Onze reactie wordt niet geplaatst. Censuur!!!

Suzan en Aad · 27-10-2020 op 09:46

Nu wel. Jammer, we hadden juist zo’n leuke tekst.daarom dachten we onmiddellijk aan censuur.

Suzan en Aad · 27-10-2020 op 09:46

Nu wel. Jammer, we hadden juist zo’n leuke tekst.

Suzan en Aad · 27-10-2020 op 09:48

Dus toch censuur!

Suzan en Aad · 27-10-2020 op 09:49

Dus toch !

ria · 27-10-2020 op 09:53

goeie dag luitjes wat een wildwest toestand…tuurlijk lezen wij over de onrust daar bij jullie..je mg wel stellen: spannend.
dat alles weer rustig mag worden.
zijn jullie bang of wordt het gewenning…lijkt mij van niet maar die onrust is geen pretje en houd je bezig.
wel mooi dat er toch het internet ook daar een toevlucht is.
sterkte en voor Ewald en jullie toch een feestelijke verjaardagsfeest
groet!

    Sabine · 27-10-2020 op 19:57

    Ik vind geschreven verhalen prettiger dan vlogs, dus ik ben nu weer een beetje bij 😊
    Goed te lezen dat het goed met jullie gaat. Ben wel nieuwsgierig of je de twee SIM-medewerkers nog gesproken hebt over het vervolg!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *