Het is al weer 4 maanden geleden zonder een digitale update van onze kant. Hoog tijd om daar verandering in te brengen!
Als we terug kijken op de afgelopen tijd zijn we dankbaar voor een goede afronding van het schooljaar en een fijne tijd in Nederland. Het was goed om velen van jullie te ontmoeten op de 4 presentaties die we hebben gehouden.
Het was heerlijk om ons overal vrij te kunnen bewegen, te shoppen, fietsen en allerlei dingen te doen en te eten die thuis in Jos niet kunnen.
Tegelijkertijd was het heel intensief: het schakelen tussen culturen kost veel energie.
Het was fijn om te merken dat we Jos als ons thuis beschouwen; op het einde van ons verlof waren we er echt aan toe om naar huis te gaan.
Het even weg zijn uit Nigeria gaf ons tijd om te reflecteren op ons werk en leven hier in Jos. Als gevolg daarvan hebben we direct na terugkomst in Nigeria ook een aantal goede gesprekken gehad met zowel Hillcrest als ons lokale SIM kantoor. Daardoor hebben we nu een nog betere werkomschrijving waardoor het met name voor Ewald helderder is wat er van ons verwacht wordt. Dat geeft meer rust.

Onderweg naar Nigeria

Onze terugkomst in Jos begin augustus was even schakelen, vanuit het veilige Nederland, direct terug naar het soms onveilige Jos.
Sinds 23 juli zijn er verschillende aanvallen van Fulani herders geweest op de dorpjes rondom Miango, een stadje 22km bij ons vandaan. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt, maar nu gebeurt het op grotere schaal zonder dat er door veiligheidstroepen wordt ingegrepen. Het is moeilijk om precies in te schatten wat de schade is, maar dit is de meest accurate schatting: tussen 30 juli en 4 augustus zijn er 26 dorpjes aangevallen, 65 mensen gedood en 55 gewond geraakt. Er zijn 3141 huizen in brand gestoken en 1520 geplunderd. Er zijn bovendien 1300 huizen verwoest. Naast huisvesting zijn er 2900 boerderijen vernield. Door dit geweld zijn 30.000 mensen op de vlucht geslagen, hetzij naar opvangkampen hetzij naar familie op veiligere plekken. 65% van de vluchtelingen zijn kinderen.
Het geweld gaat nog steeds door; gisteren is nog een boer en zijn 4 zoons doodgeschoten toen ze naar hun stukje land gingen om de oogst binnen te halen. Hun vrouw/moeder blijft alleen achter. 

Ook in Jos was het onrustig maar daar werd direct hard ingegrepen: de daders werden opgepakt en er werd eerst een avondklok ingesteld die later werd omgezet in een compleet straatverbod voor de hele stad.
Onze eerste maand hebben we dan ook goeddeels in huis door gebracht: eerst 9 dagen quarantaine, toen 5 dagen vrijheid, toen 4 dagen volledig straatverbod toen 7 dagen vrijheid en opnieuw 5 dagen straatverbod.

Imole is weer naar school

Onze (schoon)zus Elize is met ons meegekomen en is hier voor 3 maanden. De eerste maand kon ze dan ook niet veel doen maar ondertussen heeft ze veel activiteiten van SIM kunnen opzoeken en mee kunnen draaien.
Een straatverbod betekent ook geen fysieke school dus zowel Imole als Lianne hebben steeds moeten schakelen tussen online lessen en lessen op school. Gelukkig lijkt de rust in Jos nu teruggekeerd en komt er nu wat meer regelmaat in ons leven hier.
We zijn dankbaar dat we als SIM Nigeria veel donaties hebben gekregen zodat we de getroffen mensen kunnen helpen door voedsel, dekens etc. uit te delen. Ook zullen we trauma verwerking aanbieden.
Kortom: we zijn weer terug met nieuwe energie. Juist door de hele situatie heen zien we de bevestiging dat we hier moeten zijn, en een licht van God mogen zijn voor de mensen om ons heen.

Categorieƫn: Nieuwsbrief

7 reacties

Daniel van Dijk · 11-09-2021 op 08:40

oef.. veel gebeurd. Geeft het jullie ook een sluimerend gevoel van onrust, of juist helemaal niet?

Goed te horen dat er nieuwe energie is en dat Elize ook aanwezig is. Doe ook haar de hartelijke groet,

Veel zegen en succes daar!

Groeten Jeanine en Daniƫl

ria · 11-09-2021 op 16:24

pittig dit,
maar jullie zijn vol goede moed, wens jullie alle goeds en zegen voor deze weer nieuwe periode daar in dat verre Nigeria.
groet ook van Kees.

Pieter-Jan · 11-09-2021 op 16:38

Goed om van jullie te lezen! Ik waardeer de (gebeds)updates, geeft een mooi inzicht en helpt me om gericht mee te bidden.

helen · 11-09-2021 op 20:22

Gaan bidden voor dit Land en hun bewoners. Hoop zo dat het geweld stopt snap soms echt niet waarom mensen dit elkaar aan doen zoveel onnodig zinloos geweld.
Hoop dat voor jullie de rust terugkeerd. Heb respect voor jullie werk fijn dat Imole weer naar school kan.
Helen

Karin van der Heijden · 13-09-2021 op 16:38

Wat zwaar. Maar goed dat jullie dit werk doen. Ik bid mee en hoop dat het rustig wordt.
Groeten van Karin

Suzan+Aad · 13-09-2021 op 18:58

Wat een heftige gebeurtenissen!
We zijn allemaal afhankelijk van Gods bescherming, maar jullie wel in het bijzonder.
Sjalom sjalom!!!!
Suzan en Aad

Mattie · 22-09-2021 op 19:26

Beste Lianne, Ewald en Imole.
Wat een stortvloed aan ellende en geweld. En hier maar zeuren dat we geen festivals mogen houden…
Heel veel sterkte en zegen toegebeden. Wij bidden mee.
Hartelijke groet, Ditte & 777attie

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.