5:30
De dag begint als Jaron wakker wordt. Nadat hij zijn flesje melk inclusief de daarin opgeloste dagelijkse malariapil heeft gedronken gaat hij op de pot, en rond half zeven gaan we op pad voor onze ochtendwandeling. Dat is ook gelijk het begin van de werkdag, want naast dat het een vorm van ontspanning is, is het ook goed voor het bouwen aan relaties. We groeten veel mensen en vragen hoe het met hen gaat. In deze cultuur valt een vader die voor zijn kind zorgt erg op. Bovendien zit Jaron in een buggy, die zien ze hier helemaal nooit; een kind zit altijd bij moeder of oudere zus op de rug. Daarnaast zijn we ook nog eens blank. Veel mensen kijken alleen maar naar die bijzondere verschijning, maar regelmatig gebeurt het ook dat iemand die we nog niet kennen een praatje aanknoopt en vraagt waar we vandaan komen.

Een impressie van onze ochtendwandeling

Deze ochtend komen we ook de directeur van het oogziekenhuis bij ons in de straat tegen. Dit missionaire ziekenhuis is ooit door SIM gestart en nu overgedragen aan het onze partner kerk, ECWA. Als teamleider van Noord-Nigeria zit ik in de raad van toezicht van dit ziekenhuis namens SIM. En zo is het extra belangrijk dat ik even een praatje maak met de directeur als ik hem tegenkom, zeker in Nigeria, waar relaties belangrijker zijn dan taken.

7:15
Bij thuiskomst is het tijd voor ontbijt. Lianne en Imole hebben, terwijl wij weg waren, hun lunch klaargemaakt, de schooldag voorbereid en de tafel gedekt. Maar voordat we kunnen gaan eten, moet ik eerst nog aan het werk: er wacht iemand op mij die de sleutel van de SIM auto nodig heeft. Gelukkig duurt dat niet lang en we zitten zo aan tafel.

8:00
Na het eten vertrekken Imole en Lianne naar school en ga ik praten met twee medewerkers die net zijn aangekomen om hen instructies voor de dag te geven. Ondertussen is ook Phoebe aangekomen; zij is de nanny van Jaron waardoor ik op woensdagen kan focussen op mijn werk. Jaron gaat met haar spelen en ik ga naar mijn kantoor.

We hoeven geen gefrituurd ontbijt, maar we groeten altijd wel. En de dames vinden het geweldig dat Jaron steeds meer Hausa spreekt

8:30-10:30
We hebben als team in Kano normaal gesproken elke woensdagmiddag een gebedsuur, maar deze week hebben die op vrijdagchtend. Dat doen we een keer in de maand: we hebben dan een langere gebedsbijeenkomst waar we niet alleen voor Kano bidden maar voor heel SIM Nigeria. Vandaag moet ik daar nog het een en ander voor voorbereiden. Dan ga ik eens buiten kijken of de onderhoudsmedewerkers goed bezig zijn. Zodra Jaron mij ziet wil hij bij mij zijn, een mooie gelegenheid om, zodra ik buiten klaar ben, hem even op de pot te zetten. Als Jaron weer bij zijn oppas is kan ik verder werken.

Dikke lol bij het buurmeisje op de trampoline

10:45-11:30
Ik beantwoord verschillende appjes en mailtjes van mensen die volgende week in het guesthouse willen verblijven. Volgens mij hoor ik aan Jaron?s toon dat hij moe is: tijd voor lunch!

13:00-16:00
Nadat ik met Jaron heb geluncht en hem op bed gelegd heb ga ik weer verder. Ondertussen is de man die ik voor het  guesthouse in dienst heb ook gearriveerd; ik vertel hem wat hij moet doen zodat alles in orde is wanneer de gasten arriveren. Rond 14 uur komt Imole thuis uit school. Haar vriendje wil vandaag niet met haar spelen en ik heb beloofd haar bakles te geven. Dus nadat ze over haar dag heeft verteld ga ik haar brownies leren bakken. Dan heeft ze toch iets leuks al zou ze het liefste met een vriendje spelen, maar die zijn er niet veel. Meisjes van haar leeftijd worden hier behandeld als volwassenen dus die zorgen voor hun jongere broertjes en zusjes, koken eten, halen water etc. Die hebben geen tijd om te spelen. Ondertussen komt ook de timmerman binnen: hij moet de deur van Imole?s kamer maken die niet dicht kan. Die moet ik steeds even controleren om te zien of hij het werk goed doet en kwaliteit levert.

Ook de kinderen vinden het geweldig om Jaron woordjes te leren

16:00 ? 20:30
De werkdag van de oppas zit erop, en ik neem het van haar over. Rond zes uur als Jaron weer behoorlijk moe is gaan we nog een eindje lopen zodat hij kan uitrusten en ik mensen kan groeten. Bij thuiskomst is Lianne klaar met school en heeft voor ons gekookt. Na het eten gaat Jaron naar bed en wij vrij snel daarna ook want, Jaron is over 9,5 uur weer wakker.

Categories: Newsletter

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *