Geestelijke strijd, een onderwerp waar wij als blanke westerlingen maar weinig vanaf weten. Sinds we in Nigeria wonen hebben we al aardig wat bijgeleerd op dit onderwerp, en nu we in Kano wonen merken we het ook steeds vaker aan den lijve. Hoog tijd om jullie op de hoogte te brengen.

De reden

Geestelijke strijd hoort geen verrassing te zijn; over het algemeen zijn wij degenen die begonnen zijn. Zo ook met ons. God heeft ons geroepen om naar Nigeria te komen, en later om van Jos naar Kano te verhuizen. We hadden kunnen weigeren, want die vrijheid geeft God ons. Als we dat gedaan hadden had de duivel daar geen probleem mee gehad. Maar we gehoorzaamden en de strijd begon. Het leven in een andere cultuur viel niet altijd mee, zoals we ook in eerdere berichten hebben gemeld, maar God gaf ons steeds weer de moed en de kracht om door te gaan. Tot afgelopen jaar toen we keer op keer ziek waren. Op een gegeven moment zag ik het niet meer zitten en zei: ?als we nog een keer malaria krijgen dan zie ik geen andere mogelijkheid meer dan te vertrekken?. Gelukkig zagen we ook de andere kant: als we erdoor zouden komen zouden we er sterker uit komen. En zo gebeurde. Door die periode van strijd heen voelden we ons juist gesterkt om naar Kano te verhuizen.

Ook Imole ontkwam niet aan ziekte

In Kano merken we dat de strijd intenser is, meer dan in Jos zitten we op vijandelijk terrein, waar Satan niet aan macht wil inbinden. Hij verzet zich dan ook tegen alles, en probeert ons weg te krijgen. Het enige wat we hoeven te doen is opgeven en de strijd is over.

Hoe ziet het eruit

Wat is dat dan precies die geestelijke strijd? Dat is een vraag die wij mensen altijd zullen stellen, want hoewel er boeken over vol geschreven zijn valt het herkennen van de strijd in je eigen leven niet altijd mee. Dat komt omdat wij altijd heel goed zijn in redeneren, en als er een reden voor is dan is het dus niet iets geestelijks. Fout! Net als God kan ook Satan ziektes en tegenslagen die verklaarbaar zijn gebruiken. Twee voorbeelden die laten zien wat ik bedoel:

1 Gedachten
De dag dat ik de sleutels kreeg van het gebouw voor de praktijkschool kreeg ik opeens te maken met allemaal twijfels. ?Wie zegt eigenlijk dat wij gelijk hebben? Misschien hebben de moslims wel gelijk?. ?Waar ben ik eigenlijk mee bezig, het kost allemaal een hoop geld, en we zijn maar met 6 gezinnen op een stad van 6 miljoen moslims. Een schooltje gaat echt geen zoden aan de dijk zetten?. ?Ik wil hier helemaal niet zijn, ik ga terug naar Nederland?. Zomaar wat gedachtes die opeens naar boven kwamen. Het was zo duidelijk waar die gedachtes vandaan kwamen en waarom ik ze kreeg dat ik er bijna om moest lachen. Het was duidelijk dat we goede op kant op gaan: als Satan niet wil dat we iets doen dan moeten we juist doorgaan. Ik dankte God dat Hij mij de wijsheid gaf om het te doorzien. In plaats van dat ik moedeloos werd, werd ik erdoor gesterkt. Niet in eigen kracht! Als God me de wijsheid niet had gegeven had ik die gedachten misschien meer ruimte gegeven om te groeien, had ik puur wetenschappelijk gekeken en misschien de handdoek in de ring gegooid. Maar we zijn geroepen om te volharden tot het einde.

2 Slapen
Jaron is nooit een goede slaper geweest maar de laatste tijd ging het steeds slechter. Waar hij eerst nog wel eens nachten van 11 uur maakte, kwamen die steeds minder vaak voor en werd er zelfs een negatief record van een nacht van maar 8,5 uur gehaald. Die uren haalde hij overdag wel in, maar ondertussen werden zijn ouders wel steeds meer moe, na te korte nachten en geen mogelijkheid om overdag bij te slapen. Die vermoeidheid had weer een negatieve invloed op onze stille tijd en ons werk. We probeerden van alles om Jaron langer te laten slapen ?s nachts, en korter overdag, maar niets leek te helpen. Uiteindelijk landde het kwartje en besloten we ervoor te bidden op onze wekelijke gebedsbijeenkomst met collega?s. Prompt sliep hij 4 nachten achter elkaar meer dan 10 uur.

Kano is een hele grote stad

Waarom we dit delen

Ons leven hier is niet altijd makkelijk, maar wel mooi. Niet makkelijk omdat het klimaat niet meevalt, de cultuur zo anders is, en er geestelijke strijd is. Mooi omdat niets mooiers is dan Gods plan met je leven te volgen, en Hem te vertrouwen. Mooi ook omdat we steeds iets meer weg groeien van het luxe leven in Nederland die vaak ten koste gaat van anderen en waar we te vaak vertrouwden op ‘Vadertje Overheid’ in plaats van op de Vader in de hemel.

Er is ook genoeg moois om bij stil te staan

We delen dit om jullie te laten weten hoe belangrijk gebed is. Bid met ons mee alstublieft. Als u dat nog niet bent wordt dan lid van onze gebedsgroep door op onderstaande QR code te klikken of die te scannen. Dank u wel

Scan of klik de QR code om deel te worden van onze whatsapp gebedsgroep
Categories: Newsletter

1 Comment

Ida · 24-11-2023 at 19:26

Geestelijke strijd is er ook tijdens je gebed: verkeerde gedachten, geen concentratie, een barricade tussen God en jouw. De meest effectieve manier is om de satan letterlijk te zeggen: ga weg uit…..in Jezus Naam. Satan siddert als wij bidden. Dus gebedsstrijders gevraagd. En volhard in het gebed.

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *