Regen
Ergens in oktober vorig jaar viel de laatste regen in Jos. Nu, vijf maanden later, is alles droog en stoffig. We leven in een heuvelachtig gebied, maar vaak zijn die heuvels alleen van dichtbij te zien omdat er een dikke mist van stof hangt. Zonder water gaat alles dood zou je zeggen en toch is dat niet het geval!

Stof is overal

Alles staat in bloei: de bloemen de planten, de bomen. Allemaal laten ze de mooiste kleuren zien. Sommige bomen, zoals de mango boom, hebben bijna voldragen vruchten. Ondanks de het gebrek aan regen zet iets het plantenrijk aan tot bloei en vrucht dragen. Officieel kent Nigeria slechts twee seizoenen: regen en droog seizoen. Maar door de mooie kleurenpracht om ons heen voelt dit als lente. Zelfs een heel aantal vogels begint te nestelen.

Uitbundig bloeiende struiken

Waarom? Waarom doet de natuur dit? Omdat mens, plant en dier in verwachting is. In verwachting van de regen. Ja wij zijn ook in verwachting, het is de eerste keer in ons leven dat we zolang geen regen hebben gezien, gevoeld, geroken. En juist daarom waren we afgelopen donderdag zo blij toe we in de verte een beetje onweer hoorden, de temperatuur daalde en we regen in de lucht roken. De regen komt eraan! Hij is er nog niet, dus we moeten nog even geduld hebben, maar het komt!

Werk
Zoals het met de regen is, zo voelt het soms ook in ons werk. We geven les, werken op kantoor, investeren in mensen in de verwachting dat dat een goede investering is. Lianne investeert in haar leerlingen zodat ze opgroeien met een goede basis en straks op invloedrijke posities beslissingen nemen die goed zijn voor het land. Ze investeert in hen zodat ze een goede christelijke basis krijgen. Ewald investeert in theologiestudenten in de verwachting dat ze daardoor beter voorbereid zijn op hun werk als dominee. Ik leer ze ook programmeren zodat ze naast hun salaris als dominee (soms minder dan ?50 per maand) een baan kunnen vinden en daardoor ook op moeilijke* plekken genoeg geld verdienen om henzelf en hun gezin te onderhouden.

Droge stoffige grond, maar de boom staan in bloei. Op de achtergrond een mango boom

Soms lijkt alles droog en doods, zijn er tegenslagen, maar ondanks dat, en soms zelfs dankzij, die tegenslagen zien we bloei!

Uit de praktijk
Lianne heeft vaak persoonlijke gesprekken met haar leerlingen. Zo ook over de opvoeding van Imole. Hillcrest is een van de weinige scholen waar je niet geslagen wordt als je slecht gedrag vertoont, maar alle leerlingen worden thuis wel geslagen als ze iets hebben uitgehaald. Ze weten dat wij Imole niet slaan. In gesprek met Lianne gaven ze aan later hun eigen kinderen niet te zullen slaan. Mooi!
Een paar dagen later kwamen ze erop terug: ze wilden weten hoe wij Imole konden opvoeden zonder haar te slaan. Ze hadden geen idee hoe dat werkt, kinderen opvoeden zonder hen te slaan.

Nederland
Het is heel iets anders, maar ook daar speelt verwachting een rol: we verwachten van 12 juni tot 31 juli in Nederland te zijn. Of dat daadwerkelijk doorgaat weten we vanwege covid niet zeker, maar de tickets zijn geboekt! Als we aankomen moeten we eerst minstens vijf dagen in quarantaine, maar daarna hopen we weer verschillende presentatie avonden te verzorgen, en vooral jullie allemaal weer te spreken. We kijken er naar uit!

Categories: Newsletter

5 Comments

777attie · 22-03-2021 at 17:50

Mooi, die verwachtingen! Dat doet me denken aan de grote dekplaat van de grafkelder in Delft. Daar staat het met grote letters, helaas alleen in het Latijn: RESURRECTIONEM EXPECTAT GUILELMUS PRIMUS PATER PATRIAE (Verwachtende de opstanding, Willem de Eerste, Vader des Vaderlands). In verwachting van de opstanding. Daarheen leven we nu ook, op weg naar – via Palmpasen, stille week en Goede Vrijdag – Pasen! Dé opstanding. Het is bij jullie ook die spanning, denk ik, die geur. van komende regen: die maakt je al een beetje blij, omdat je weet hoe fijn het zal zijn als het zover is. Zo ook met Pasen. Bedankt weer voor jullie inkijkje in het dagelijkse leven en ook wij kijken er naar uit om jullie weer eens in levende lijve te zien en te spreken. Maar dat geldt eigenlijk ook voor veel mensen veel dichterbij, waarmee we ook niet écht contact kunnen hebben, door al dat virusgedoe. Laten we hopen en bidden dat de mogelijkheden voor ontmoeting kunnen en mogen worden verruimd. Wij wensen jullie allemaal het goede & gezegende (Paas)dagen !
Ditte & 777attie

    Ewald Harmsen · 22-03-2021 at 19:08

    Zo leren we nog wat Latijn:)

Suzan en a Aad · 22-03-2021 at 18:15

Om in stijl te blijven: wij zijn in verwachting van jullie komst.
Fijn om zo op de hoogte te blijven1
Sjalom, Suzan en Aad

ria oosten · 23-03-2021 at 09:09

mooi dit verslag…moedgevend ook voor jullie die aangespoord door de natuurbeleving, stof die op mist lijkt…de bomen met vruchten in het bos kunnen zien. Zo ook in jullie werk.
fijn om te lezen.
tevens in covid tijd even over de nu gesloten grenzen heen gekeken.
moed houden er komt een betere tijd! Groet en geniet van al het moois wat je hebt geschreven.Ria.

1

Karin van der Heijden · 24-03-2021 at 12:15

Wat is de natuur toch mooi. Leuk om zo weer van jullie te horen. Veel succes ook bij het werk. Fijne Paasdagen. Groetjes van Karin.

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *