Inmiddels is het al februari, maar de hele maand januari hoorden we “happy new Year” of, in het Hausa, “barka da sabon shekara”. Iedereen wenste ons een gelukkig nieuw jaar.
Op zich mooi natuurlijk. Al is het maar de vraag of ze daarbij de definitie van de bergrede mee bedoelden. Zalig, werkelijk gelukkig, zijn zij die treuren, want zij zullen vertroost worden. (Mattheus 5:4). Wensten ze ons toe dat we ons geluk zochten bij God of wensten ze ons geluk op aarde?
Het nieuwe jaar begon voor ons zoals het oude geëindigd was: we waren allemaal weer flink ziek. Daardoor misten we de jaarlijkse SIM conferentie. Normaal gesproken het hoogtepunt van het jaar. Bovendien is de situatie in Nigeria momenteel nog slechter dan gewoonlijk.

Per 10 februari wordt al het oude contante geld vervangen door nieuwe biljetten. Vanaf 10 februari is dus het oude contante geld waardeloos. Dit gebeurd om corruptie te bestrijden en mensen te dwingen al het oude geld in te wisselen voor nieuw geld. Het probleem is echter dat er veel te weinig nieuw geld beschikbaar is. Als gevolg daarvan is contant geld opnemen heel duur, je betaal 15% van de waarde. Iedereen die rijk genoeg is om een bankrekening te hebben probeert zoveel mogelijk per bank te betalen. Alleen kan het internet al dat extra verkeer niet aan en de banken ook niet. Geld overmaken lukt dus maar sporadisch. Bovendien gebruiken winkels met een pin apparaat die niet meer omdat het vaker niet dan wel werkt: het lijkt alsof de betaling gelukt is, maar dat is niet zo. Het geld wordt wel afgeschreven van de rekening van de klant, maar komt niet aan op de rekening van de winkel.
Bovenop het geld probleem is er nog steeds een brandstof tekort en moet je óf heel veel betalen voor je brandstof óf heel lang wachten voor je aan de beurt bent.

Eind van deze maand en volgende maand worden de presidents verkiezingen gehouden. Dat is normaal al een onrustige tijd, maar dankzij de twee bovenstaande problemen, is de situatie nog meer ontvlambaar.
Een gelukkig nieuw jaar?
Voor de meeste Nigerianen is de strijd om te overleven alleen maar heviger geworden.
Terwijl ik hierover nadacht werdt ik blij met de Nederlandse keuze vrijheid. Ook Nederlanders wensen elkaar een gelukkig nieuw jaar. Maar wij kunnen er ook voor kiezen om iemand aan gezegend nieuw jaar toe te wensen. Gezegend wordt je soms juist in moeilijke situaties. Er komt meer ruimte in je hart om zegeningen als zodanig te aanvaarden door moeilijke situaties heen.
Inmiddels zijn we weer beter. Afgelopen zaterdag zijn voor het eerst sinds vorig jaar augustus even weg geweest. We genoten van een frisse duik in het zwembad. Normaal al fijn op een warme zaterdagmiddag in het droogseizoen, maar nu waardeerden we het extra. We wisten ons gezegend: met elkaar, met onze gezondheid, dat we ons de ?3 toegangsgeld konden veroorloven. Dat we het na heel vaak proberen toch voor elkaar kregen om te betalen. Dat God door de moeilijkheden heen onze roeping voor Nigeria sterker heeft gemaakt.
Gezegend. Dat voelen ook Nigerianen zich die gezondheidszorg, onderdak, onderwijs of hulp ontvangen van SIM. Juist omdat de omstandheden zo moeilijk zijn schijnt Gods licht helderder dan ooit te voren. We tellen onze zegeningen. En dan komen we erachter hoe gelukkig we zijn. God is goed. Ook nu.
2 Comments
ria · 06-02-2023 at 13:27
fijn om dit goede bericht te lezen dat het jullie verder heel goed mag gaan, met de kinderen en jullie zelf.
zegen en blijdschap in gezin en werk gewenst.
Daniel · 06-02-2023 at 14:36
Gezegend nieuwjaar en zalig zijn de (nu extra) armen ?