Klaarmaken voor zwangerschapsverlof

Over twee weken vertrekken we naar Nederland vanwege de aanstaande bevalling, eind volgende maand. Als we weg zijn betalen we geen huur hier in Nigeria en kan ons huis tijdelijk door andere mensen worden gebruikt. We zijn dus ons huis al zoveel mogelijk aan het opruimen, zodat het klaar is voor andere gebruikers.

Ook onze video’s ben ik maar eens op gaan ruimen. Daar kwam ik een aantal filmpjes tegen die te kort waren om een vlog van te maken en die we dus nooit hebben gebruikt. Vandaag dus een omnibus: een collectie verhaaltjes aangevuld met steeds een kort filmpje.

(Bijbel)les aan moslims in Kano

De laatste vlog ging over een weeshuis/school in Bassa, een dorpje 45 minuten rijden van Jos. Vandaag vertellen we over een ministry in Kano, de op een na grootste stad van Nigeria. Kano ligt helemaal in het noorden en 90 procent van de inwoners is moslim. In een dergelijke context is het altijd zaak om creatieve manieren te vinden om het evangelie te delen. SIM doet dat vaak door middel van onderwijs en gezondheidszorg. Hier doen ze het door middel van het geven van Engelse les. Eerst wordt er aan de woordenschat gewerkt en vervolgens wordt er les gegeven door middel van het (voor)lezen van Bijbel verhalen. Een prachtige creatieve methode.

Vanwege de veiligheid kunnen we hier geen filmpje van laten zien. Daarom hierbij een filmpje van toen wij in Kano waren en we de 500 jaar oude verfputten hebben bezocht. Stof wordt hier geknoopt in een patroon en vervolgens geverfd.

Hoe ziet een Nigeriaans ziekenhuis eruit?

Zoals gezegd doet SIM veel met onderwijs en gezondheidszorg. Vorige week nog is er een nieuw ziekenhuis geopend in het noorden van Nigeria. Hoe mooi is het als er voor een pati t gebeden wordt in het ziekenhuis voordat de behandeling start.

Afgelopen december en januari hebben wij veel tijd in ziekenhuizen door gebracht. We hadden eerst malaria toen covid en daarna weer malaria. Nu ziet een ziekenhuis er hier wel iets anders uit dan in Nederland…

Als Nederlander op een Amerikaanse school in Nigeria

Lianne geeft er met veel plezier les en Imole gaat er met veel plezier naar toe: de Hillcrest school. Het is één van de beste scholen van Nigeria en daar zijn we mee gezegend. Toch missen we de Nederlandse school regelmatig. Hillcrest is een Amerikaanse school in Nigeria. Wij zijn geen van beide en dat botst soms. Twee voorbeelden:
1. Nigerianen geloven in veel huiswerk. Imole (groep 4) komt elke dag om kwart voor 4 thuis en heeft dan nog ongeveer drie kwartier huiswerk te doen. Heeft ze het niet af dan moet ze het volgende dag in de pauze afmaken…
2. De Amerikaanse schoolcultuur is erg competitie gericht. Er zijn veel individuele of klassen prijzen per week / maand / jaar te verdienen. Zo hadden ze voor de kerst een sponsorloop voor het door terreur getroffen dorp Miango. Degene die het meeste geld ophaalde kreeg een ijsje, de klas die het meeste ophaalde kreeg extra lang pauze. De focus verdween daarmee van het helpen van mensen naar zelf een prijs verdienen…

Gelukkig botst het niet alleen maar; het is ook een verrijking. In de klas heeft iedereen elke week een taak. Een van de taken is het bidden als de dag begint en voor de lunch. Zo leert Imole al op jonge leeftijd te bidden in het openbaar; heel mooi!

De basisschool heeft elke week een bijeenkomst, waarin er wordt gezongen, gebeden en ze een boodschap vanuit de Bijbel meekrijgen. Ook hier kunnen kinderen meedoen: sommigen lezen voor uit de bijbel, anderen bidden. Eens in de zoveel tijd zijn er ook andere bijeenkomsten. Zo was er een soort projectweek. Iedereen mocht alleen of samen met iemand anders een project doen. Dat mocht van alles zijn als het maar te maken had met school. Imole was een van de twee kinderen uit haar klas die haar project aan de hele basisschool mocht presenteren. Zo leren ze al op jonge leeftijd in het openbaar te spreken. Daar zijn we dankbaar voor.

Categories: Newsletter

9 Comments

ria · 11-02-2022 at 09:22

schiet lekker op en de reis naar Nederland en de kleine?? die nu graag op reis wil om tevoorschijn te komen.
voor de reis en de bevalling wensen wij jullie alle 4 een hele goede reis en tijd in Nederland.
heel mooi dat filmpje over de vergputten.
super goed Engels Imole!!!!!

Karin van der Heijden · 11-02-2022 at 09:56

Wat mooi om te zien die filmpjes. En wat goed dat Engels van Imole. Een heel goede reis naar Nederland.

777attie · 11-02-2022 at 10:05

Ha Ewald, Lianne en Imole,
Dank voor het delen van deze mini-inkijkjes in jullie leven; dat spreekt boekdelen (om maar even ouderwets te blijven…). Je moet nog wel een beetje oefenen met die hamer, Ewald! Knap hoor, met één hand en dan toch op je duim slaan…. En inderdaad een mooie presentatie, Imole; dat gaat al lekker in het Engels. Maar ook een heel leuk idee, met die magneet aan de onderkant en een autootje bovenop! Dat ga ik ook eens maken bij het oppassen op de kleinkinderen. Maak ik ook een filmpje voor jou, goed?
Succes met inpakken, opruimen en afscheid nemen; een gezegende reis naar Nederland gewenst en we hopen jullie te ontmoeten!
Groetjes, ook van Ditte.

Margriet Muurling · 11-02-2022 at 10:11

Hoi hoi, wat een leuke en mooie filmpjes, ook om te zien hoe Imole zich ontwikkeld zeg en haar Engels is super goed!
En nu naar Nederland voor de bevalling. Goede reis, goede transitie toegewenst en straks ook de bevalling. Leuk om zo weer even de filmpjes en zo te zien. Groet, Margriet

Herman · 11-02-2022 at 13:08

Top ?

Arjo · 12-02-2022 at 09:13

Hoi , een goede voorbereiding verder en een goede reis naar hier. ps.Tholen is een mooie plek (ik kan het weten)

Anneke van Moolenbroek · 12-02-2022 at 22:36

Leuk, die filmpjes bij de verhaaltjes.
Goede reisvoorbereiding, maar ook alvast een goede reis en sterkte met de laatste loodjes en de bevalling toegewenst.

helen · 13-02-2022 at 10:21

Wat fijn om te horen dat jullie binnenkort naar Nederland komen voor de bevalling van jullie kindje wens jullie straks zoveel geluk samen met jullie 2 mooie kindjes

Helen Smees

helen · 13-02-2022 at 10:21

Wat fijn om te horen dat jullie binnenkort naar Nederland komen voor de bevalling van jullie kindje wens jullie straks zoveel geluk samen met jullie 2 mooie kindjes

Helen Smees

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.