Net toen we dachten aan het werk te gaan, na een gewenningsperiode van een maand, bereikte het coronavirus ook Nigeria.
Ook hier volgden de maatregelen elkaar snel op: alle Duitse collega’s werden door hun overheid terug naar huis geroepen, de laatste vluchten vertrokken vanaf de Nigeriaanse vliegvelden en sinds donderdag 2 april zijn niet alleen de grenzen van Nigeria maar ook de grenzen van onze staat, Plateau State dicht.

Ook voor ons persoonlijk veranderde in snel tempo de dingen. Ineens verschenen bij elke winkel en andere plekken een mogelijkheid om je handen te wassen. Een paar dagen later werd het dragen van mondkapjes verplicht, en sinds vrijdag 3 april is onze compound (waar we met nog 5 families wonen), op slot. Bovendien zijn alle winkels die geen voeding of medicijnen verkopen gesloten. We mogen alleen naar buiten om boodschappen te doen, maar het liefst ook dat zo min mogelijk. In de praktijk gaat er steeds iemand anders van de compound boodschappen doen voor iedereen. Ook dat is vanaf komende donderdag, 9 april verleden tijd: vanaf dan mag er niemand meer de straat op tot en met volgende week woensdag.

Ondertussen lijkt onze situatie heel veel op de situatie in Nederland. Imole krijgt de ene dag les van mama, en de andere dag van papa. Na even wennen zitten we al helemaal in het ritme. Daarnaast geeft deze extra tijd ons de gelegenheid om extra goed te settelen. We hebben nu tijd en gelegenheid om onze buren goed te leren kennen, en ook wat voor werk zij doen voor SIM. Heel leerzaam om zo ons eigen werk in de context te kunnen plaatsen.

Lianne wilde eind maart beginnen met bijwonen van de lessen op Hillcrest, de school waar ze gaat werken, maar in plaats daarvan staat ze nu vooral in de keuken om uit te vinden welke maaltijden en baksels er in Nigeria mogelijk zijn. Daar hebben we nu mooi de tijd voor en dat helpt om ons na corona helemaal op ons werk te kunnen focussen.
Ewald kan zich op de digitale manier nuttig maken voor SIM; zo ontvangen nu alle SIM mensen geautomatiseerd een dagelijks gebedspunt via whatsapp.

Ondertussen zijn we in gedachten bij onze Nigeriaanse buren buiten de compound. Wij hebben voor een maand eten in huis, maar zij moeten elke dag voldoende verdienen voor het voedsel van die dag. Hoe kunnen ze dat als hun winkeltje gesloten moet blijven?
We hopen dan ook dat Plateau State gevrijwaard mag blijven van corona en het leven weer snel op gang kan komen.

Categories: Newsletter

6 Comments

ria van oosten · 08-04-2020 at 07:11

pittig luitjes…anders dan gedacht zijn jullie nu onderwijzer en onderwijzeres….jullie klinken positief in deze omstandigheden en gebruiken deze gedwongen, maar begrijpelijke situatie voor eigen bestwil positief.
voor jullie :geduld sterkte en creativiteit in deze situatie!
sterkte.
Ria.

  Lianne · 22-04-2020 at 15:39

  Tja, onderwijzeres was ik toch al, maar nu ook kleuterjuf :).
  En we verzinnen elke dag gewoon iets anders leuks om te doen. Gelukkig kan Imole lekker buiten spelen op de compound, dat is een zegen!

777attie · 10-04-2020 at 10:19

Ha E & L & I in Verweggistan….
Tja, het is ineens de alles-is-anders-show geworden, niet alleen hier of daar, maar wereldwijd. wrik’b’re vastigheden….. allemaal op losse schroeven komen te staan. Hoewel… gelukkig niet allemaal!
We hebben de vaste grond gevonden,
waarin ons anker eeuwig hecht:
de dood van Christus voor de zonden,
van eeuwigheid als grond gelegd.
Die grond zal onverwrikt bestaan,
als aard’en hemel ondergaan.

Het is voor jullie natuurlijk ook zoeken naar alle mogelijkheden om deze nieuwe situatie zo goed mogelijk weer aan te kunnen, maar volgens mij zijn jullie daar uitstekend toe in staat!

Vanmiddag staat ‘kleien’ op het bord, Imole! Dat zag ik op die foto bovenaan die blog. Ik ben benieuwd wat jij daarmee kunt maken! Zet maar een foto in de volgende blog; kunnen we er allemaal van genieten!

Maar het blijft lastig om de mensen in jullie omgeving (en helaas op heel veel andere plaatsen in Afrika, maar ook elders) niet of nauwelijks mogelijkheden te zien hebben om ‘gewoon te overleven’. Laten we hopen en bidden dat dit virus toch bijdraagt aan wereldwijd denken om het anders te gaan doen en bij te dragen aan ieders welzijn en niet alleen aan dat van ‘ons’.

Graag wensen we (ook namens Ditte) jullie voor vandaag en morgen goede dagen van bezinning en inkeer en een gezegend Paasfeest!

  Lianne · 22-04-2020 at 15:53

  Amen!

  Het is inderdaad vooral lastig de situatie om je heen te horen (want zien zit er niet in, opgesloten tussen de muren van onze compound). Er wonen verschillende Nigerianen op onze compound die familie elders hebben wonen en het is schrijnend te horen hoe zij verhongeren door deze situatie. Een wat mij betreft RijkeLuisZiekte (in ieder geval de verspreiding ervan is met name door de Elite / het Rijke Westen veroorzaakt) die de armen het hardste treft.
  Tegelijkertijd horen ook wij mooie verhalen over het Evangelie wat gehoor vindt juist in deze tijd. We bidden dat God door deze situatie heen blijft werken!

  Zelf voelen we ons (juist ook met dit contrast) enorm rijk gezegend. Veilig opgesloten, genoeg te eten, gezelligheid en creativiteit in overvloed. Pasen mochten wij gewoon met z’n allen op de compound vieren! Hem zij de eer!

Rob · 16-04-2020 at 19:25

Hoi Ewald en Lianne en Imole,

Wat een vreemde tijd en bijzonder dat jullie en wij in Nederland ieder in zijn eigen (intelligente) Lock down zitten. Ik wel dat die van en voor jullie een stuk zwaarder is. Hoe gaat het nu met jullie? Hebben jullie nog overwogen om terug naar NL te komen? En hoe gaat het nu? Kunnen jullie aan al jullie boodschappen komen? En is er genoeg zeet etc.? Wel hele praktische en aardse zaken die ik vraag. We weten dat er een Vader is die voor ons en jullie zorgt, die een Schuilplaats is in gevaren en die heel dichtbij is. We bidden en denken aan jullie. Gods zegen. Hartelijke groet Rob & Saskia

  Lianne · 22-04-2020 at 15:45

  Hallo Rob & Saskia,
  Gelukkig mogen we inderdaad weten dat God erbij is, bij ons in Nigeria, maar ook in Nederland. Persoonlijk lijkt een lockdown in een vertrouwde omgeving mij lastiger, omdat je juist het verschil zo voelt. Wij zijn toch al in een nieuwe omgeving en dit geeft ons een verplichte rustige start :). Naar NL terug hebben we eigenlijk niet overwogen, we zagen het als een zegen van God dat Hij, al voor iemand de dreiging van Corona en de gevolgen kende, ons op tijd naar Nigeria stuurde (wat in missiekringen erg vroeg was, in Februari terwijl Augustus de startdatum is…).
  Boodschappen gaan prima, gewoon veel voorraad van de basics (bloem, rijst, pasta, groenten blancheren en invriezen). Daar kun je veel mee maken hoor!

  Groetjes, ons

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.